MENÜ


Jó-méhészet
 

 
"Erő és egészség"
-MAGYAR TERMELŐI MÉZ-

Akácméz

Az akácméz kellemesen lágy, íze harmonikus, akácvirág illatú, kevésbé savas méz. Színe a tisztától az enyhén sárgás, egyes években zöldes árnyalatig terjed. Magas gyümölcscukor tartalma miatt akár 2 évig is folyékony marad. Mellékíz nélkül lágy aromája miatt a legkiválóbb alapanyag sütés, főzés vagy különböző italok ízesítéséhez.

Hatásai:

  • gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott
  • májregeneráló hatása van
  • felső légúti megbetegedések gyógyulását segíti elő
  • csonterősítő
  • immunrendszert erősítő
  • vérszegénység ellen hat

 

Hársméz

A méz színe a világos sárgától a közép barnáig terjed. Illata és íze határozott, ugyanakkor kellemes, hársviágra jellemző. Nemcsak édesíti, hanem fűszerezi is az ételeket, italokat. Állaga kezdetben folyékony, később kristályosodik, ikrásodik. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.

Hatásai:

  • alkalmas lázas betegségek enyhítésére
  • nyugtató, idegerősítő, álmatlanság ellen
  • felső légúti megbetegedésekre kiváló
  • görcsoldó
  • vértisztító
  • vízhajtó

 

Repceméz

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, emiatt gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé válik. A repceméz színe krémszínűtől a halvány sárgáig terjed, ízében megjelenik a virág enyhe illata, mely a tavaszi nyíló repcetáblára emlékeztet. Enyhe zamata miatt használhatjuk kávéba, teába, különböző italokba.

Hatásai:

  • nagyon alacsony savtartalma miatt a gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlott
  • magas vastartalma miatt vérszegénység ellen
  • fertőtlenítő
  • gyulladáscsökkentő hatású

 

Napraforgóméz

A napraforgó méz enyhe illatú, kellemesen aromás, íze a napraforgó termésére emlékeztet. Közepesen gyorsan kristályosodik, ezért folyékony és kristályos formában is találkozhat vele a fogyasztó. Előfordul, hogy ez a két halmazállapot egyszerre van jelen a termékben, alul kristályos, felül folyékony, ilyenkor általában a két réteg összekeverésével krémmézként hozzák forgalomba. Színe az aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz savas kémhatású- pH értéke 4,5-3,6 között változhat. Sütésre, italok ízesítésére vagy önmagában fogyasztva is kiváló.

Hatásai:

  • gyomorsavasoknak nem ajánlott!!
  • immunerősítő
  • fertőtlenítő hatású
  • gyulladás csökkentő
  • idegerősítő, nyugtató hatású
  • koleszterinszint csökkentő
  • prosztata betegségekre ajánlott

 

Propolisz

A propolisz egy növényi eredetű gyantás anyag melyet a méhek főként a fák rügyeiről gyűjtenek, majd feldolgozzák azt. A kaptárban enzim hatására hatékony, vegyületekben gazdag anyag, propolisz keletkezik.Összetététele nagyban függ a méhek gyűjtőterületén található flórától. Magyarországon jellemzően fekete nyár-, az éger, a fűz a szelídgesztenye, és a tölgyfák rügyeiről gyűjtik. A méhek célja ezzel az anyaggal a kaptár, az otthon, a család védelme. A tiszta propolisz alkotóelemei közül legfontosabbak és benne legnagyobb részben előforduló flavonoidok. További fontos hatóanyagai: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat mely gátolja a baktériumok szaporodását. A propolisz rendszeres fogyasztásával magas szinten tarthatjuk az általános szervezeti ellenálló képességünket: 

  • immunerősítő
  • görcsoldó
  • gyulladáscsökkentő
  • vírus, baktérium és gombaölő
  • vérnyomáscsökkentő
  • hámosít
  • kiváló fájdalomcsillapító
  • idült fekélyek kezelésére is alkalmas, antibiotikumként hat.

 

Méhpempő

A méhpempő valóságos tárháza az élettanilag fontos anyagoknak az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét (29%), zsiradékot, cukrot, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. Vitaminokban rendkívül gazdag. Csaknem az egész B vitaminsort tartalmazza. Bőven található benne C és E vitamin is. Jelentősebb ásványi anyagai kálium, foszfor, vas, kalcium, réz, szilícium, stb. 

Legfőbb értéke, hogy növeli az ember teljesítőképességét, fokozza betegségekkel szembeni ellenálló képességét, javítja a hangulatát, csökkenti az idegességtől származó étvágytalanságot. Ezen kívül elismert a baktérium és amőbaellenes hatása, valamint hogy az ivarsejteket termelő anyasejt tevékenységét serkenti. Előnyösen használható kimerültség, levertség, neuraszténia ellen. Afrodiziákum is lehet. A méhpempő sok féle képpen hasznos, de használatát ennek is meg kell tanulni.

Fogyasztáskor figyelembe kell venni, hogy:

  • a méhpempő ne érintkezzen fémmel, mert ez rontja a hatékonyságát, ezért fogyasztásához csak műanyag vagy fa eszközöket használjunk.
  • 0-5 Celsius fok között, fénytől és szabad levegőtől elzárva tároljuk. Optimális körülmények között egy éven túl is megőrzi tulajdonságait.
  • lehetőség szerint tisztán fogyasszuk- esetleg mézzel keverve- hogy hatásából ne veszítsen
  • Figyelem! Túl alacsony hígításban alkalmazva gyors vérnyomás-emelkedést okozhat!

 

Forrás: Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) "Magyar Termelői méz közvetlen a méhésztől" című szórólapja

Asztali nézet