Jó-méhészet
Akácméz
Az akácméz kellemesen lágy, íze harmonikus, akácvirág illatú, kevésbé savas méz. Színe a tisztától az enyhén sárgás, egyes években zöldes árnyalatig terjed. Magas gyümölcscukor tartalma miatt akár 2 évig is folyékony marad. Mellékíz nélkül lágy aromája miatt a legkiválóbb alapanyag sütés, főzés vagy különböző italok ízesítéséhez.
Hatásai:
Hársméz
A méz színe a világos sárgától a közép barnáig terjed. Illata és íze határozott, ugyanakkor kellemes, hársviágra jellemző. Nemcsak édesíti, hanem fűszerezi is az ételeket, italokat. Állaga kezdetben folyékony, később kristályosodik, ikrásodik. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.
Hatásai:
Repceméz
Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, emiatt gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé válik. A repceméz színe krémszínűtől a halvány sárgáig terjed, ízében megjelenik a virág enyhe illata, mely a tavaszi nyíló repcetáblára emlékeztet. Enyhe zamata miatt használhatjuk kávéba, teába, különböző italokba.
Hatásai:
Napraforgóméz
A napraforgó méz enyhe illatú, kellemesen aromás, íze a napraforgó termésére emlékeztet. Közepesen gyorsan kristályosodik, ezért folyékony és kristályos formában is találkozhat vele a fogyasztó. Előfordul, hogy ez a két halmazállapot egyszerre van jelen a termékben, alul kristályos, felül folyékony, ilyenkor általában a két réteg összekeverésével krémmézként hozzák forgalomba. Színe az aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz savas kémhatású- pH értéke 4,5-3,6 között változhat. Sütésre, italok ízesítésére vagy önmagában fogyasztva is kiváló.
Hatásai:
Propolisz
A propolisz egy növényi eredetű gyantás anyag melyet a méhek főként a fák rügyeiről gyűjtenek, majd feldolgozzák azt. A kaptárban enzim hatására hatékony, vegyületekben gazdag anyag, propolisz keletkezik.Összetététele nagyban függ a méhek gyűjtőterületén található flórától. Magyarországon jellemzően fekete nyár-, az éger, a fűz a szelídgesztenye, és a tölgyfák rügyeiről gyűjtik. A méhek célja ezzel az anyaggal a kaptár, az otthon, a család védelme. A tiszta propolisz alkotóelemei közül legfontosabbak és benne legnagyobb részben előforduló flavonoidok. További fontos hatóanyagai: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat mely gátolja a baktériumok szaporodását. A propolisz rendszeres fogyasztásával magas szinten tarthatjuk az általános szervezeti ellenálló képességünket:
Méhpempő
A méhpempő valóságos tárháza az élettanilag fontos anyagoknak az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét (29%), zsiradékot, cukrot, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. Vitaminokban rendkívül gazdag. Csaknem az egész B vitaminsort tartalmazza. Bőven található benne C és E vitamin is. Jelentősebb ásványi anyagai kálium, foszfor, vas, kalcium, réz, szilícium, stb.
Legfőbb értéke, hogy növeli az ember teljesítőképességét, fokozza betegségekkel szembeni ellenálló képességét, javítja a hangulatát, csökkenti az idegességtől származó étvágytalanságot. Ezen kívül elismert a baktérium és amőbaellenes hatása, valamint hogy az ivarsejteket termelő anyasejt tevékenységét serkenti. Előnyösen használható kimerültség, levertség, neuraszténia ellen. Afrodiziákum is lehet. A méhpempő sok féle képpen hasznos, de használatát ennek is meg kell tanulni.
Fogyasztáskor figyelembe kell venni, hogy:
Forrás: Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) "Magyar Termelői méz közvetlen a méhésztől" című szórólapja